Zupa kalafiorowa

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/zupa_krem_z_kalafiora_z_szynka/przepis.html

Składniki:
- 2 cebule
- duży ząbek czosnku
- 1/2 selera
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 kg kalafiora
- 300 g ziemniaków
- 6 łyżek kaszy manny
- pierś z kurczaka
- 2 l wody
- przyprawy: dwa grzybki suszone, dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- kubeczek słodkiej śmietanki 30%

Cebulę i selera pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku o pojemności 2,5 litra rozgrzać olej z masłem. Wrzucić warzywa, dusić przez 5 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę mannę, umytą i oczyszczoną pierś i przyprawy, zalać wrzątkiem. Gotować ok 10. minut. Dodać kalafiora, podzielonego na małe różyczki. Gotować, aż warzywa będą miękkie.

Przed podaniem dodać śmietankę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *