Risotto pomidorowe z groszkiem

Składniki:
- 2 cebule
- 2 spore ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ryżu do risotto, np. arborio
- 3 szklanki wrzątku/ bulionu
- 1,5 szklanki ekologicznej passaty pomidorowej (bez soli i kwasku cytrynowego)
- kilka liści świeżego lubczyku, posiekanych (lub 2 łyżeczki suszonego)
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 marchewka, starta na grubych oczkach
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia

Cebule posiekać i podsmażyć na oleju w garnku o pojemności 2,5 litra. Dodać ryż, i czosnek, przesmażyć. Zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, dodać groszek mrożony, lubczyk, pieprz, sól, paprykę i płatki chili. Zamieszać i dusić na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie większość płynu. Wówczas dodać marchewkę i passatę pomidorową. Zamieszać, dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.

Podawać z natką pietruszki lub kolendrą.

MO3554

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *