Zupa krem z dyni hokkaido

Zima, zima, zima! Przyda się miska rozgrzewającej zupy :)

Składniki:
 - jedna średnia dynia hokkaido umyta i pokrojona na kawałki (ze skórą; inne odmiany trzeba obrać)
 - jedna duża cebula, pokrojona w kostkę
 - dwie marchewki, pokrojone w talarki
 - cztery ziemniaki, pokrojone w kostkę
 - kartonik (250 ml) mleka kokosowego dobrej jakości, np. Real Thai
 - woda
 - olej odpowiedni do smażenia, np. ryżowy lub kokosowy

Do garnka o pojemności 2,5 litra wlać olej i podsmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Włożyć dynię, marchewkę, ziemniaki i podsmażyć kilka minut. Wlać wrzątek, tak żeby mniej więcej o dwa centymetry przewyższał poziom warzyw w garnku. Gotować do miękkości; dodać mleko kokosowe, zblendować.
Dorosłym doprawić płatkami chili, solą, trawą cytrynową, sokiem z limonki, imbirem.

dynia

Czipsy z jarmużu

Składniki:
 - jarmuż w dowolnej ilości, dokładnie umyty (serio mówię! siedzą w nim robale - myjemy listek po listku :) i pocięty nożyczkami na kawałki
 - oliwa z oliwek

Listki jarmużu natrzeć oliwą i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3 – 5 minut do czasu, aż będą chrupkie, ale nie spalone.

Do wersji dla dorosłych dodać sól, płatki chili i nieaktywne płatki drożdżowe.

jarmuz1

jarmuz

Czekoladowy krem ze śliwek i kaszy jaglanej

Inspiracja: http://ammniam.pl/wyniki-urodzinowej-zabawy-i-przepis-na-sliwkowo-czekoladowy-krem-jaglany/

Składniki:
- 15 śliwek
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka roślinnego lub wody
- kilka daktyli (wcześniej namoczonych we wrzątku i odsączonych)
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta cynamonu

Śliwki umyć, wypestkować i przełożyć do garnuszka. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Dodać pozostałe składniki i zblendować na gładki krem.