Racuchy z jabłkami

Inspiracja: http://kotlet.tv/racuchy-drozdzowe/

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie (7 g) suchych drożdży
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 jajko
- 2 jabłka
- olej do smażenia

Mąkę i drożdże wsypać do miski. Dodać mleko, syrop i jajko, zagnieść ciasto (powinno być dość rzadkie). Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie kawałki. Dodać do ciasta, wymieszać. Wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię (aby ułatwić sobie zadanie należy łyżkę przed nabraniem ciasta każdorazowo zanurzyć we wrzątku). Smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron.

MO3516

Domowa galaretka z rabarbaru

Dla amatorów kwaśnych smaków :)

Składniki:
- 250 g rabarbaru
- 2 szklanki soku jabłkowego "jednodniowego"
- 2 łyżeczki agaru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać półtorej szklanki soku, włożyć rabarbar, dusić pod przykryciem, aż rabarbar będzie bardzo miękki (10-15 minut). Zblendować owoce do konsystencji musu.

W pozostałym soku rozpuścić dwie łyżeczki agaru. Dodać do musu owocowego, ponownie zagotować. Wlać do formy (u mnie keksówka) i pozostawić do stężenia.

MO3129

MO3125

MO3123

Placki kukurydziane jak pizza

Inspiracja: http://lawendowydom.com.pl/lawendowy-dom-tv/jedno-ciasto-dwie-przekaski-domowe-tortille-kukurydziane-i-nachosy/

Składniki:
- 170 g mąki kukurydzianej
- 170 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 200 ml wrzącej wody
- pół łyżeczki soli
- dwie łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- łyżeczka płatków chili
- garść chrupiących dodatków: maku/ płatków migdałowych/ sezamu etc.

Mąki i przyprawy wsypać do miski, wymieszać. Dodać masło i wrzątek, poczekać, aż masło się rozpuści, a woda trochę ostygnie. Zagnieść ciasto, a następnie formować z niego kulki wielkości piąstki Antka :) cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypywać mąką kukurydzianą) i prażyć na suchej patelni do zrumienienia. Odwrócić, nałożyć dodatki (np. sery, kiełki, pomidor) i zrumienić z drugiej strony.

Dobrze smakuje również na zimno.

MO3121

MO3122

Wegeburgery pełne ziaren

Inspiracja: http://malewypieki.pl/wegetarianskie-burger/

Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- łyżka czarnuszki
- 2 łyżki nasion chia
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżeczka płatków chili
- łyżeczka świeżo zmielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka świeżo zmielonych ziaren kolendry
- łyżeczka soli

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulkę, czosnek oraz natkę drobno posiekać. Ziarna słonecznika, sezamu i siemienia podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Uformować burgery (ok. 20-25 sztuk). Piec do zrumienienia (30-40 minut) na macie lub papierze do pieczenia w temperaturze 200 stopni.

Podawać z jarmużem.

MO3136

Tarta z boczkiem, porem i ziemniakami

Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka
- łyżka zimnej wody
- łyżeczka soli

Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Formę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić schłodzonym ciastem. Wstawić ponownie do lodówki na godzinę. Następnie ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach.

Składniki na farsz:
- 100 g surowego boczku
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 300 g ziemniaków
- duży kubek (390 g) śmietany 18%
- 2 jajka + 2 białka pozostałe po robieniu ciasta
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- gałka muszkatołowa na czubku noża
- pół łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz

W czasie gdy ciasto się chłodzi, na dużej patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. Gdy się przyrumieni, dodać por pokrojony w talarki, przesmażyć. Na końcu dodać drobno posiekany czosnek, przesmażyć około minuty. Ostudzić.

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do gorącej wody, gotować kilka minut do miękkości. Ostudzić.

Śmietanę energicznie wymieszać trzepaczką balonową z jajkami, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i gałką.

Upieczone ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Wyłożyć boczek z porem i czosnkiem. Ułożyć ziemniaki. Zalać sosem śmietanowym i posypać szczypiorem. Piec około 20 minut w temperaturze 20 stopni.

MO2514

MO2518

 

Gulaszowa bez świeżej czerwonej papryki

Dla tych, którzy czerwoną paprykę preferują na surowo :)

Składniki:
- pół kg mięsa wieprzowego
- 75 g boczku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół małego selera
- 1 pietruszka
- 1 lub 2 marchewki
- 4 lub 5 ziemniaków
- 1 litr bulionu
- 1,5 litra wody
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- chlust przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- półtorej łyżeczki ostrej papryki
- półtorej łyżeczki soli
- do woreczka na przyprawy: dwa grzybki suszone, 4 ziarna ziela angielskiego, dwa liście laurowe, kilka ziaren pieprzu

W garnku o pojemności dwa i pół litra podsmażyć boczek, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Następnie obsmażyć mięso na dużym ogniu, dodać posiekane cebulę i czosnek, przesmażyć. Zalać bulionem i wrzątkiem, włożyć do garnka pojemnik z przyprawami, gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie pokroić w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę – dodać do zupy i gotować 10 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą oraz sól. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.

MO2419

 

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Inspiracja: ciasto na pizzę z przepisu Jamiego Olivera (http://www.jamieoliver.com/recipes/recipe/pizza-dough/)

Składniki:
 - 300 g mąki pszennej
 - 200 g mąki żytniej
 - łyżeczka soli
 - 325 ml wody
 - opakowanie (7 g) suchych drożdży
 - łyżeczka cukru
 - 2 łyżki oliwy
 - 10 zielonych oliwek
 - 10 czarnych oliwek
 - dwie łyżeczki suszonego rozmarynu
 - oliwa z oliwek do posmarowania ciasta

Do letniej wody wsypać drożdże, cukier i wlać oliwę. Zamieszać, odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować (powinny się spienić).

Do miski przesiać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól. Wlać wodę z drożdżami i zagnieść ciasto, wyrobić. W końcowej fazie dodać oliwki pokrojone w talarki i pokruszony rozmaryn. Zagnieść ponownie i odstawić w ciepłe miejsce do pierwszego wyrastania (miska powinna być przykryta ściereczką) na godzinę – półtorej.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując cienki placek. Odstawić do drugiego wyrastania na około godzinę. Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do zrumienienia, około 25 minut.

Jeśli chcemy zjeść rano świeżą foccacię, można ciasto do drugiego wyrastania przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Piec jak wyżej.

MO2524

MO2529

Owsianka „pinakolada”

Inspiracja: Dembus

Składniki:
- 3/4 szklanki świeżego soku ananasowego 100%
- 1/2 szklanki wody
- szklanka płatków owsianych
- 1 jabłko
- garść wiórków kokosowych

Płatki, potarkowane jabłko i wiórki zalać sokiem i wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.

MO2331

Placuszki z twarogu śmietankowego

Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1 i 1/3 szklanki mleka ryżowego
- kostka twarogu śmietankowego
- łyżka syropu klonowego
- łyżka oleju ryżowego

Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie zmiksować. Wykładać łyżką na rozgrzaną i posmarowaną cienko olejem ryżowym patelnię do naleśników. Smażyć na rumiano z obu stron, na małym ogniu.

Z podanej porcji składników wychodzi 16 placków.

MO2257-2

MO2290