Jabłecznik babci Niki

Składniki na spód/ kruszonkę:
- 500 g mąki
- 1 jajko + 1 żółtko
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek kwaśnej śmietany

Mąkę i masło posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części, włożyć do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.

Składniki na nadzienie:
- kwaśne jabłka
- cukier
- sok z cytryny
- cynamon

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Udusić w garnku z dodatkiem soku z cytryny, cukrem i cynamonem (ilości według uznania).

Jedną część ciasta wyjąć z piekarnika i potarkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieść. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Na wierzch potarkować drugą część ciasta.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *